Home

Makers op Waarde Geschat is een onderzoek dat ik in de periode 2007 – 2009 in opdracht van het Filmfonds heb uitgevoerd. Naar aanleiding van de discussies, bezwaren, onvrede over de beoordeling van filmsubsidieaanvragen en het verwijt dat het Filmfonds op de stoel van de makers was gaan zitten, wilde het Filmfonds onderzocht zien of de beoordeling geformaliseerd en geobjectiveerd kon worden. In de zomer van 2009 werd het eindrapport gepresenteerd, waarna er in 2010 een experiment gestart zou worden. Dit experiment is er door het aantreden van een nieuwe directeur nooit gekomen. Het Filmfonds besloot de oude beoordelingsmethode die gebaseerd is op een subjectieve beoordeling van plannen door deskundigen, voort te zetten.MowG11b

Natuurlijk vind ik het eeuwig zonde dat het experiment niet is uitgevoerd, want hoewel Makers op Waarde Geschat verre van volmaakt is zou het in elk geval een einde hebben gemaakt aan de inhoudelijke bemoeienis van het Filmfonds. Makers op Waarde Geschat neemt voor de beoordeling van een project namelijk niet de inhoudelijke kwaliteit van het project als uitgangspunt maar baseert het oordeel op het talent van de makers. Hierbij worden er allerlei eisen aan het project gesteld, zoals dat de film de mogelijkheid krijgt om gewaardeerd te worden door een publiek (vertrouwen van een ‘goede’ distributeur) en dat er vertrouwen is in het talent van de makers, maar wanneer aan deze eisen voldaan is, dan hebben de makers de grootst mogelijke artistieke vrijheid.

Maar goed, het experiment is zoals gezegd niet uitgevoerd en dus weten we niet of het een verbetering zou zijn geweest. Ik kan daar op dit moment ook weinig aan veranderen, daarbij wil ik me weer op andere dingen richten, op films maken, een televisieserie regisseren, schrijven. Ondertussen ontvang ik wel nog steeds vragen over Makers op Waarde Geschat en omdat er alleen een tamelijk chaotische facebookpagina is hebben we besloten om de belangrijkste artikelen als een soort openbaar archief / naslagwerk op een site bij elkaar te zetten.

Het zal even duren voordat de site compleet is, maar ik hoop dat een aantal inzichten toch nog door zal dringen en dat het in elk geval makers zal steunen wanneer ze ten opzichte van overheidsfondsen opkomen voor hun artistieke vrijheid. Want echt, al die inhoudelijke controle maakt de film niet beter, integendeel zou ik haast zeggen. Het enige dat films beter maakt is een groep talentvolle makers die technische mogelijkheden krijgen om de film te maken zoals zij denken dat die gemaakt moet worden.

Esmé Lammers, december 2012

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s