Home

In 2006 was er kritiek op het functioneren van het Filmfonds. De sector verweet het fonds willekeur en dat het op de stoel van de producent was gaan zitten.

Deze onvrede mondde uit in de Filmbrief van 2006, een beleidsnota die door de toenmalige staatssecretaris van OCW, Medy van der Laan, opgesteld is in samenwerking met de sector. Mede naar aanleiding van de Filmbrief en op verzoek van de sector besloot het Filmfonds tot een onderzoek naar de mogelijkheid om geobjectiveerd en geformaliseerd te oordelen over de filmsubsidieaanvragen.

Tussen 2007 en 2009 is er binnen het Filmfonds, onder leiding van Esmé Lammers, toenmalig intendant van de commerciële film, onderzoek gedaan naar een alternatieve beoordeling van subsidieaanvragen.

Dit leidde tot Makers op Waarde Geschat, een beoordeling die zich niet langer voornamelijk richt op inhoudelijke kwaliteiten van een plan, maar op het talent van de betrokken makers.

Uitgangspunt Makers op Waarde Geschat : De kwaliteit van cultuur wordt bepaald  door de kwaliteit van de kunstenaars en de mogelijkheden die ze hebben om zich te ontwikkelen.

Een cultuurfonds moet daarom het talent van kunstenaars kunnen herkennen zodat het aan hen (op maat) mogelijkheden kan geven zich te ontwikkelen.

Zie ook het FORMAT en de FLYER van Makers op Waarde Geschat

Makers op Waarde Geschat heeft tot doel de autonomie van makers te respecteren bij het verlenen van subsidie en streeft er naar talentvolle makers en producenten op maat een bijdrage te verlenen bij het maken van hun films.

In 2009 is het rapport gepresenteerd aan het Filmfonds. De methode zou daarop getest worden. Zie aankondiging op Filmfonds site.   Tot op heden is de methodiek nog niet getest.

 

One thought on “About

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s