Home

UT_Logo_Black_NL

Prof. dr. Boucherie en dr. Timmer van Universiteit Twente hebben onderzoek gedaan naar het rekenmodel dat ze in 2007 samen met studenten en Esmé Lammers, toenmalig intendant voor de commerciële film van het Nederlands Fonds voor de Film (zoals het toen nog heette), ontwikkeld hebben.

Dit rekenmodel kent aan de staat van dienst van een filmteam – de driehoek;  scenarioschrijver,  regisseur en  producent – een cijfer toe. Uit het onderzoek blijkt dat dit cijfer een goede indicatie is van de kans dat het team met een nieuwe film een bepaald resultaat zal halen. Een 7 betekent bijvoorbeeld dat het team grote kans heeft een film te maken die meer dan 150.000 bezoekers zal trekken en of een Gouden Kalf zal winnen.

Over dit onderzoek en de resultaten is een wetenschappelijk artikel verschenen; Estimating the potential of collaborating professionals, with an application to the Dutch film industry

Makers op Waarde Geschat hoopt dat het artikel aanleiding is voor de politiek en de cultuurfondsen om wat kritischer te kijken naar hun eigen beoordelingsmethode. De methodes die op dit moment door cultuurfondsen gehanteerd worden voor het beoordelen van subsidieaanvragen zijn namelijk niet onderbouwd, met als gevolg dat kunstenaars en filmmakers al jarenlang adviezen opvolgen waarvan niet bewezen is dat ze het ontstaan van kwaliteit en diversiteit bevorderen.

Het opvolgen van adviezen is sowieso niet erg bevorderlijk voor de ontwikkeling van kunstenaarsschap, het wordt nog een tandje erger wanneer kunstenaars in ruil voor subsidie gedwongen worden om adviezen op te volgen waarvan niemand weet of ze wel goed zijn. Dit riekt naar machtsmisbruik. In plaats dat het beschikbare subsidiebedrag kunstenaars meer mogelijkheden geeft om zich technisch en artistiek interessant te ontwikkelen, tasten fondsen de autonomie van kunstenaars aan en degraderen ze hen tot werknemers van de overheid. Werknemers die zonder meer moeten uitvoeren wat een handvol deskundigen ‘goed’ vindt.

Lees hier meer over Makers op Waarde Geschat; een objectieve beoordeling van subsidieaanvragen.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s